Langzaam komt de vakantieperiode weer in zicht. De temperaturen worden zomers en daarmee komen vaak de vakantieplannen weer onder de aandacht.
Ga jij (met je gezin) elk jaar naar dezelfde bestemming of houd je er van om steeds iets anders te ontdekken?
Misschien heb jij voor jezelf al de juiste modus gevonden in hoe je met je vakantie om gaat. En misschien ga je wel helemaal niet weg en blijf je juist lekker thuis.
Als je wel op vakantie gaat, dan kan dat een hele uitdaging zijn. Met vakantieplannen komt er in gezinnen waar autisme een rol speelt, vaak een hoop stress om de hoek kijken.
Hierbij geef ik je 7 tips om ontspannen op vakantie te gaan. Deze tips heb ik geschreven voor jou, je kunt deze tips natuurlijk ook op de rest van je gezin toepassen.
Een goede voorbereiding kan een hoop stress wegnemen.
1. Bereid de reis voor
Hoe ga je naar je vakantiebestemming, auto, vliegtuig,
openbaar vervoer, fiets? Kun je dit zelf uitzoeken of heb je hier hulp bij nodig?
Plan je reis, zoals route, vertrektijden, waar overstappen of tanken. En bepaal wie wat doet. In ons gezin werkte het goed als ik de route bepaalde wanneer we in de auto zaten. Mijn andere taak was zorgen dat de kinderen hun drinken, eten en DVD hadden. Op die manier kon mijn man zich concentreren op de weg.
2. Verzamel de benodigde papieren
Welke papieren heb je nodig om op je vakantiebestemming aan te komen? Denk hierbij aan ID-kaart of paspoort, (internationaal) rijbewijs, inentingsbewijzen, tickets, boekingsbevestiging, routekaart.
Bekijk minimaal een maand voor vertrek of je rijbewijs en ID-kaart/paspoort nog geldig is tot de tijd na de terugkomst. En leg bijvoorbeeld een week voor vertrek alles klaar op een duidelijke plek waar je het makkelijk kunt pakken op de dag voor/van vertrek.
3. Kijk vooraf wat je op je bestemming allemaal kunt gaan doen
Als je ergens heen gaat waar je het al kent, dan weet je waarschijnlijk wat er in de omgeving te zien en te doen is. Soms is het dan toch leuk om nog eens op internet naar de regio te kijken waar je je vakantie doorbrengt, misschien is er iets nieuws bijgekomen wat je kunt gaan doen.
Ga je ergens heen waar je nog nooit geweest bent, dan is het leuk om vooraf te kijken wat er allemaal te doen is in de omgeving. Doe dit eventueel samen met je kinderen en bespreek wat wel en wat niet kan.
4. Maak een globale planning met voldoende rust er in
Voor onze laatste reis naar Australiƫ met de kinderen, had ik een globale planning gemaakt. Hierdoor was het duidelijk wat we op welke dag ongeveer gingen doen. We hadden vaak op een dag twee dingen waaruit we konden kiezen en dan kun je samen bepalen wat je gaat doen.
Op die manier kon ik er ook goed voor zorgen dat we ook voldoende rust hadden ingebouwd. Het is ten slotte een vakantie, waarbij het leuk is om dingen te doen en nieuwe dingen te zien, maar het is ook belangrijk dat je uitrust (vooral in je hoofd).
5. Maak ruimte voor de dingen waar je van oplaadt
Houd je van lezen, neem dan voldoende boeken of een e-reader mee. Houd je van spelletjes, neem dan spelletjes mee (veel spelletjes zijn verkrijgbaar in een speciale reisversie, waardoor de doos klein is).
Zorg dat er naast de dingen die anders zijn op vakantie, ook ruimte is voor de dingen die je thuis ook doet om te ontspannen. En vergeet je vertrouwde dekentje, knuffel, nachtlampje, etc. niet.
6. Check wat je ter plaatse kunt eten
Heb jij moeite met onbekende dingen eten? Boek dan een reis, waarbij je gebruik kunt maken van een buffet voor het eten. Je kunt ook kiezen voor een reis waarbij je zelf kunt koken (mits je kunt koken en het ook prima vindt om dat op vakantie te doen). Wanneer je zelf voor je eten zorgt, kun je ook zelf bepalen wat je eet.
Ik neem vaak voor de eerste dagen wat dingen mee die we kennen, zodat we in elk geval iets binnen krijgen wat we lekker vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan crackers, koeken en wat snoepjes. Voor degene die met de auto gaan, neem ook alvast wat drinken mee dat je kent en lekker vindt.
7. Regel een hulplijn
Soms gaan dingen anders dan gepland. Juist op vakantie, soms in een vreemd land waar ze een vreemde taal spreken, is het extra vervelend als dingen anders lopen dan gedacht.
Zorg daarom dat je het telefoonnummer bij de hand hebt van je reisorganisatie. Zodat je hen kunt bellen, mocht er iets zijn met de accommodatie. Zorg dat je weet wat het alarmnummer is en waar er bijvoorbeeld een dokter te vinden is in de buurt van je vakantieadres.
Het is ook handig om iemand die je kent in de seinen dat je ze bij vragen of paniek wilt bellen. Op die manier kunnen zij met je mee denken over wat er dient te gebeuren en je helpen dingen op een juiste manier op te lossen.
Kies dan wel iemand die constructief met je mee kan denken en niet iemand die zelf vlug in paniek is, want daar heb je op dat moment niet heel veel aan.
Dit waren mijn 7 tips voor een ontspannende vakantie. Heb jij ook handige tips voor een ontspannen vakantie? Laat het me weten, dan deel ik deze een volgende keer.
Fijne vakantie!