5 tips voor ontspannen feestdagen

02/12/2020 / Esther Oomen

De feestdagen zijn vaak lastige tijden voor mensen met (kenmerken van) autisme. Dingen gaan vaak anders dan in de weken waarin we onze ‘normale’ routine hebben.

Er worden vaak lange bezoeken gepland, we eten bij andere mensen en dus andere dingen. Wat moeten we verwachten, ga ik het eten wel lekker vinden, wat kan ik vertellen, hoe gaan de kinderen het doen.

En ondanks dat het met de Corona-maatregelen niet zulke grote groepen zullen zijn en wellicht ook minder afspraken, kunnen de feestdagen toch uitdagend zijn voor gezinnen waarin autisme meespeelt.

Daarom geef ik je 5 tips waarmee je kunt zorgen voor meer ontspannen feestdagen.

  1. Bepaal vooraf wat je wel en ook wat je niet gaat doen deze dagen. Wissel dagen waarop je iets gaat doen af met dagen waarop je niets plant. Op deze manier kun je vooraf inschatten wat je dient voor te bereiden en weet je dat je tussendoor ook weer tot rust kunt komen.
  2. Plan vooraf rust-tijd in en houd je er zo goed mogelijk aan. Dus als je plant om 3 uur bij je ouders te zijn, probeer je dan ook aan die drie uur te houden, en blijf niet hangen tot het einde van de avond. Zo is het duidelijk voor iedereen en is er voldoende ruimte voor andere dingen.
  3. Kijk goed wat je wilt gaan eten en ook wat je niet wilt eten. Zorg dat er voor iedereen iets lekkers is, ook al ik het misschien wat minder gezond. Probeer het daarmee gezellig te houden, zonder ruzies en frustraties omdat er iemand iets niet lust of niet wil eten. Geef wat extra fruit tussendoor als je je zorgen maakt over een gebrek aan vitaminen.
  4. Neem voor jezelf en je kinderen iets mee wat je kunt doen tijdens een familiebezoek op momenten dat je even rust nodig hebt. Denk aan een tablet, boek, knuffel, muziekje, etc.
  5. Bedenk van tevoren hoe je ‘oningevulde’ tijd in kunt vullen, in de vakantie bijvoorbeeld of op een feestdag. Maak een lijstje van dingen die gedaan kunnen worden. Denk aan spelletjes, puzzels, wandeling, film kijken, lezen, etc.

Hopelijk helpen deze tips je om de feestdagen op een meer ontspannen manier door te komen. En kunnen jullie van elkaar en van de rust genieten.

Fijne feestdagen!