10 tips voor rust en balans van en voor mensen met autisme

14/05/2021 / Esther Oomen

Enige tijd geleden vroeg ik je me jouw tips te sturen van de ogenschijnlijk simpele dingen die jij dagelijks doet. En die jou helpen je leven makkelijk of fijn te maken.

Ik heb echt heel veel tips ontvangen. Hierbij deel ik er een aantal.

Jacqueline heeft me twee tips gestuurd. Voor haar werkt het heel fijn om haar boodschappen online te bestellen en dan op te halen bij een pick up point.

En nadat de dochter van Jacqueline naar school is, gunt ze zichzelf om even een kwartiertje op de bank te liggen, om over de schakelen naar haar eigen dag.

Jochen geeft aan dat het erg belangrijk is om duidelijkheid in een relatie te scheppen. En dat geldt voor de persoon met en ook voor de persoon zonder autisme.

Anneke stelt zichzelf twee vragen op het moment dat ze stress heeft:

– Wat is het probleem dat stress geeft en is het mijn probleem?
– Kan ik iets veranderen aan de situatie?
– Is het antwoord nee op deze laatste vraag, dan laat Anneke het los

Loslaten is natuurlijk erg moeilijk om te doen. Een tijdje geleden hoorde ik de tip dat je het ook toe kunt laten in plaats van loslaten. Dat klinkt vriendelijk en is vaak ook goed te doen.

Helene gebruikt haar telefoon om herinneringen op in te stellen, zodat ze het niet kan vergeten.

Ook beschildert ze zelf handzame stenen met activiteiten. Bijvoorbeeld het woord ‘wasmachine’. Ze denkt er zelf vaak wel aan om de wasmachine aan te zetten, maar niet om hem uit te zetten. Dan stopt ze na het aanzetten van de wasmachine die steen met ‘wasmachine’ er op in haar broekzak, en dan kan ze op die manier zichzelf herinneren aan het uit zetten van de wasmachine. Is een klusje klaar, gaat de steen weer in een mandje voor een volgende keer. Stenen met ‘vriendin bellen’ legt ze op een opvallende plek in haar huis, zodat ze het die dag regelmatig ziet en er vanzelf een tijd is waarop het ook uitkomt om het te doen.

Alette zorgt voor rust en balans in haar leven door te wandelen en tijdens het wandelen te luisteren naar een luisterboek of een mooie podcast.

Viviënne gebruikt een electronisch weekstructuur programma. Ze zet hier elke dag mindfulness oefeningen en andere ontspannende dingen om te doen in. Op die manier kan ze het niet vergeten.

Mariska geeft als tip om te slapen in een extra donkere slaapkamer. Haar slaapkamer is ook nog geluidarm door triple glas. Dit slapen doet ze in een vast slaap- en waakritme.

En als tweede tip luistert ze naar haar eigen lichaam. Ze zorgt dat ze niet extreem doorduwt en verder gaat, als ze eigenlijk moe is. Ze plant hiervoor afwisseling in activiteiten in en ze gebruikt de mantra ‘ik ben wie ik ben, en ik mag er zijn’.

Dit zijn de tips van deze keer. Ik heb nog veel meer goede tips ontvangen, die geef ik je een volgende keer.

Ben jij benieuwd of de genoemde tips ook voor jou zouden kunnen helpen? Probeer ze dan gewoon uit!

Heb je interesse om samen te werken of zit je gewoon nog met een vraag? Neem contact op! Bel 06-45316925 of mail info@lekkerinjevelmetautisme.nl.