10 belangrijke dingen voor een relaxte werkdag

17/12/2021 / Esther Oomen

Vandaag deel ik 10 belangrijke dingen met je die er voor zorgen dat je een relaxte werkdag hebt. En dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je ze daadwerkelijk gaat uitproberen en er niet alleen maar over leest.

  1. Zorg dat je goed slaapt voorafgaand aan een werkdag, zodat je uitgerust aan je dag kunt beginnen.
  2. Sta op tijd op. Je kunt je voorstellen dat wanneer je te laat opstaat, dan nog allerlei spullen moet zoeken en er daardoor van alles tegen zit, je niet relaxt aan je dag begint. Zorg dat je tijdig opstaat, zodat je de tijd kunt nemen om de dingen die je wilt doen, op je gemak kunt doen.
  3. Leg je kleding en andere spullen die je nodig hebt de avond van tevoren klaar. Dan hoef je ’s ochtends niet te bedenken wat je allemaal nodig hebt, met de kans dat je iets vergeet.
  4. Bepaal wat voor jou de meest relaxte manier is om naar je werk te reizen. Werk je thuis, zorg dan voor een schakelmoment tussen je ochtendritueel en de start van je werkdag.
  5. Houd je werkplek zo opgeruimd mogelijk. Allerlei frutsels en felgekleurde ditjes en datjes leiden alleen maar af. Een opgeruimde werkplek hoeft niet saai te zijn, het is wel handig als je werkplek rust uitstraalt.
  6. Neem regelmatig (korte) pauzes. Na elk uur werken is het goed om bijvoorbeeld 5 minuten pauze te nemen. Deze korte pauze kun je nemen door even naar het toilet te gaan of even met een collega te praten.
  7. Beweeg tijdens je werkdag. Op sommige kantoren heb je een bureau dat je in hoogte kunt verstellen. Maak daar gebruik van. Zit een tijdje aan je bureau en ga daarna een tijdje staan. Je kunt in je pauze een stukje gaan wandelen of bijvoorbeeld 3x per dag de trap op en af lopen naar een volgende verdieping.
  8. Beweeg/sta/loop je door je functie juist heel veel tijdens je werk, neem dan juist rustig je pauze en breng deze zittend door.
  9. Plan je taken in. Door overzicht te creëren in de dingen die je moet of wilt doen, weet je vaak ook meteen waarmee je gaat beginnen. Op die manier heb je een fijne start en kun je je lijst afvinken.
  10. Concentreer je op 1 taak tegelijk. Doe niet van alles door elkaar, dat werkt vaak niet. Werk 1 taak af en start dan de volgende taak.

Ik wens je een fijne werkdag. Vind jij het moeilijk om zelf voor je relaxte werkdag te zorgen? Doe dan mee met het gratis webinar Rust en balans op je werk. Kijk hier voor meer informatie en om je in te schrijven : https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/webinar-rust-en-balans-op-je-werk/